Det blev mycket respons på inlägget om Kellis lådträning häromdagen och jag har fått frågor på vad som är skillnaden. Vilken metod är bäst? (det rör sig om inlärning av kontaktfältsbeteende för agility)
Svaret är: – Jag vet inte!
Jag har precis börjat med lådmetoden med Kelli och jag gillar den skarpt. Jag har tränat in 2+2 förut och då använt target med mer eller mindre bra resultat. Knut ser ut att få bra kontaktfält även om de fortfarande inte är färdigtränade (och förmodligen aldrig blir det heller). Jag borde väl ha tränat mer stadga men har valt att släppa på. Vi får väl se om det straffar sig senare.
Nu är det Kellis grundträning jag håller på med. Vi går på kurs för Malin Elfström, en valp/unghundskurs med agilityinriktning. Vi är sex ekipage och det är riktigt roligt att kunna följa varandras utveckling. Det är här jag kommit i kontakt med lådan.
Bra med lådan
Att börja inlärningen bakifrån känns bra. Vi börjar med bakbenskontroll och släpp/släppord. Alltså i tanken börjar vi när hunden redan står på kontaktfältet och släpps iväg därifrån.
Släppord och släpp mot utlagd belöning är intränat sen tidigare.
Bakdelskontroll tränas genom att få ner alla ben i lådan (det var inte lätt för Kelli). Är det för lätt kan man prova en mindre låda 🙂 Jag fick en bild från Ullis på hennes Maq som har fyra tassar i en Big Pack – där kan man snacka bakbenskontroll! Min låda är en aaning större 🙂
Foto: Ullis Jansson
Att få hunden stå kvar i lådan är inte så svårt. Betydligt svårare och otydligt att stå still på en target. Tycker jag.
När hon kvickt springer och ställer sig i lådan, sticker kvickt på släppordet, ja då är det dax gå vidare och vända på lådan.
Först ska hon göra samma sak ovanpå lådan. Fyra tassar upp. Stadga. Släppa både dit och därifrån.
Därefter ska två tassar ner och det är dax att börja tänka på färdriktning. Belöna i samma riktning hela tiden och träna på fokus utan att titta på föraren. Det här har jag haft jättesvårt att träna med tidigare hundar med target på golvet/marken. Nästan omöjligt få den där bakdelen stå still på golvet och samtidigt ha fart. Med lådan blir det plättlätt. Fördel lådan alltså.
Ungefär på det här stadiet är vi nu. Jag har backat tillbaks och vänt på lådan eftersom jag vill ha beteendet mer ”klockrent” innan jag går vidare. Jag tycker hon tappade lite klös, blev lite osäker i 2+2 träningen och det vill jag INTE ha. Det är ju ingen brådska precis. Typ 8 månader tills hon får tävla och egentligen är det väl inte förrän sommaren 2011 som hennes riktiga säsong börjar.
Next step (som vi inte provat) är att ta fram låda nr 2 och lägga kontaktfältsbrädan ovanpå… Fördelen att ha den på lådorna i stället för på golvet är att det blir väldigt tydligt och lätt att förstå vart framtassarna ska ta vägen (ned på golvet). Det är ju den tydligaste avgränsningen som finns på kontaktfältshindret. Bräda kontra marken. Vi konstaterade på kursen senast att vinkeln mellan fram- och baktassar (åtminstone för en stor hund) blir ungefär samma vinkel som på en balansbom. Ytterligare fördel låda alltså!
Det jag än så länge tycker är bättre med target är att den ger visuellt fokus för hunden att sikta emot. Precis som Petra så kan jag ta fram target då och då för att få fram full fart framåt. Tycker det blir tydligt för hunden. Jag tycker hundarna har en tendens till att med tiden sakta in på nedfarterna och mina hundar har ju till och med svårt att ta sig ner på marken ibland… Men jag hoppas klara mig utan target med Kelli!
Inget hindrar iofs att träna in en target också. Ifall man vill använda den i ett senare skede. Hmmm.
Jätteintresseant läsning. Jag har kört target på Hexa (första gången jag testade target) och är jätte nöjd med resultatet, sen handlar det ju om att hålla fast vid sina kriterier, jag har gett henne släppkommandot lite väl tidigt ibland. Men nu i vinter så har vi tagit tillbaka det mesta 🙂
Kanske ska prova lådmodellen på nästa hund???
Tack för intressant läsning i alla fall 🙂
Absolut, det var ett mycket bra svar, tack!
Vilken metod man än använder är nog det viktiga att man vet vad man vill ha och lyckas belöna det. 🙂
Hej Malin! Tack för förklaringen 🙂 Jag har en fundering: jag vill ha 2×2 med nosdutt FAST stilla. Om man ska träna in detta: framförallt nosdutt då, hur gör du då? Lär du in nosdutt vid sidan av och sen lägger ihop? Eller shejpa fram ett duttande när man anv. lådan? VAR ska hunden nosdutta och stå i 2×2 då? På kanten?
😀 massor av frågor! Men jag kände inte till den genomtänkta delen av den här metoden (mer än att hunden står i position 2×2). Jag saknar Knivsta BK, då kunde jag ha gått kursen istället 🙂
Jag kan försöka.
Om beteendet är aktivt eller inte beror väl på. Att krafsa på targeten är ju så klart aktivt men då skulle jag ha valt att krafsa på lådkanten som då sen blir balansbomskanten. Att stå still med framtassarna på targeten tycker jag inte är aktivt (och inte heller att stå stilla på lådan). Vill man ha ett aktivt beteende att belöna skulle jag välja nosduttar. Jag personligen vill ha tassar som står still. Jag tror mina hundar funderar på när jag tänker släppa dem i position, om nu hundar funderar. Att ställa sig 2+2 tycker jag är en aktiv handling.
Blev det ett bra svar på frågorna?
Vi har ju haft en hel del problem med den där attans lådan, men jag tror ändå på den. Men jag kommer att lägga till nosduttar, just för att få ett aktivt beteende, och något som man kan belöna energin i, och eftersom de händer sist är det dem jag måste träna in först . 🙂 Jag tror det var det som blev fel i första omgången med Troll; han blev osäker när jag gick för fort fram och lät honom springa till lådan ( fast han sprang ju inte) innan han var hundra på vad han skulle göra när han kom fram. Efter kursen hos Fanny insåg jag varför Malin tjatat om att de där nosduttarna skulle vara så intensiva, för det är därifrån farten kommer. Nu tränade Fanny i trappa, men då skall man ha en perfekt trappa, och en mer långbent hund. Lådan blir mycket bättre vinkel för Troll. Så jag kommer att börja om med lådan när vi har nosduttarna så bra som jag vill ha dem.
Himmel vilken rörig kommentar, undrar om nån begriper? 😉
Malin, jag förstår precis hur du menar.
Nu har jag inte kommit så långt så jag kan göra en bra jämförelse. Men jag tror att stadgeträningen i och ovanpå lådan gör att hunden lär sig stå still och vänta. Att den krafsar, trampar om, nosduttar blir liksom överflödigt och Kelli har inga idéer om att erbjuda något sånt eftersom vi inte tränat det. Än…
Jag kan inte säga om det är ett ”aktivt beteende” för henne att ställa sig 2+2 eftersom hon liksom bara erbjöd det och jag fångade det.
Vi får väl se när vi har nött på det ett tag 🙂
Eller kanske vår lärare vill skapa ljus över saken?
Nu har jag funderat lite till. En sak som jag gillar med target är att du får ett ”aktivit beteende”, alltså hunden lär sig att göra någonting konkret med sina tassar. Som man också belönar. Eowyn krafsar med sina framtassar. Fördelen är att man kan få det beteendet upprepat och belöna när man tränar stadgan innan släppkommandot. Detta beteende håller jag kvar när jag sen jobbar bort targeten. Krafsandet blir istället i gräset nedanför kf.
Upplever du att man får ett ”aktivit beteende” även med lådan, eller känns det som att hunden funderar på vad den ska göra när den väl hittat sin position? Alltså att den blir osäker i stadgeträningen.. Luddigt, jag vet, men jag hoppas du förstår hur jag menar.
Härligt att få veta lite mer om lådan. Det är ju så himla utmanande och kul att testa nya metoder! Jag funderade ju ett tag på att lära Mick running men insåg att jag inte ville ha running på honom. Annars är det alltid kul och utvecklande att använda nya (för en som hundtränare) metoder.
Intressant! Rally är tränad utan target med fokus på bakvikt, vilket känns bra hittills. Valde det för att slippa träna bort en target men tycker att det är svårt med rakriktningen. Känns dessutom som att lådan skulle kunna hjälpa till att få in bakdelen under hunden? Kanske nåt att testa på lilla Rejsa i framtiden…
Tack Eva för att du skrev detta inlägg. Nu förstår jag vad ni gör med lådan, och förstår helt klart skillnaden låda kontra target.
Helt klart intressant!!!
Undras om metoden går att anpassa och använda för att ”lära en gammal hund sitta” Tänker på min Eros o hans KF, han har inget beteende alls, VET helt enkelt inte VAD han ska göra där…. Tål att funderas på och testa lite med min ”försökskanin” Eros 🙂
Det är precis sådana här saker man vill hitta i bloggar när man funderar på hur man ska lära sin nya agilitystjärna kontaktfält! 😀 Det här är ett sätt som tilltalar mig. IKEA imorgon för att inhandla lådor!
Stort grattis till Knuts vinst i Karlstad. Jag var jätteimponerad när jag såg ert lopp! Ni är ett härligt ekipage!
Den stora skillnaden tycker jag ligger i att man tränar en rörelse, kliva ned på marken, direkt istället för att ”lura” fram beteendet med en target. Jag är jättenöjd med Flaxas kf intränade med target så jag har inget att klaga på den metoden, men det är skoj att testa annat också. Och som du säger, varför inte kombinera beteendena om man inte känner att man får farten med detta?
Klart du får låna bilden- bara kul att se sin egen goding på en annan hemsida. Han ser lite plågad ut på bilden men han gillar att pyssla med sånt här 🙂
Superintressant! Har tränat in Kate med target och nu tränar jag på bräda (vinklad) med target på marken nedanför. Vi är i stadiet där hon vet vad hon ska göra och jag ska trolla bort targeten mer och mer. Nu fick jag nya tankar av ditt inlägg! Jätteroligt! Men å som alltid blir jag fundersam… jaha nu då, ska jag göra om, blanda de olika metoderna… 🙂 Jag började dock med släppkommando först också ihop med att hon fick smälla gungans nedfart i marken. Hon skjuter iväg som en kanonkula 😉 Något tips för oss?
Fungerar lådan om man vill ha nosduttar istället för 2×2?? Jag har valt att Kate ska hålla nosen i marken + 2 tassar av (typ nosen mellan tassarna i 2×2 position).
Lycka till med träningen! Kram
Jätteintressant inlägg! Nu blev jag riktigt intresserad av lådträningen. Det som framför allt känns som fördelen är att gränsen hinder/mark blir tydligare. Kan helt klart vara bra att få fokus på den gränsen från början istället för på en target som sen ska jobbas bort. Just det steget kan jag ibland känna blir lite otydligt för hunden och den kan blir osäker på ”vart”, vilket precis som du skriver, kan leda till att man får stoppet för tidigt. Hm, detta gav mig någont att tänka på! Som sagt, väldigt spännande inlägg! 🙂
Kram, Malin