Inte längesen förr…

Inspirerad av Anitas blogg idag! Den handlar om mat och hur grundlurade vi är av livsmedelsindustrin. Pengar styr allt och det finns tydligen inga gränser för hur långt man kan gå i jakten på mera klöver. Vilket får mig att fundera på vad som egentligen är naturligt att äta? och som vanligt hamnar jag några år bakåt i tiden.

Förr i tiden…

Jag brukar ofta tänka på hur de hade det förr. Min farmor var född 1900. Visst är det längesen, men ser man ur ett historiskt perspektiv så är det inte alls långt bort.

En vanlig svensk familj på landsbygden.
Min farmor Hilda födde 14 barn. Familjeplanering existerade liksom inte. De hade ett litet hemman i norra Dalarna. Huset var 1 rum och kök på vintern. Ytterligare 2 rum på sommaren. Vatten hämtade man i bäcken som rann utanför. Den fungerade även som kylskåp, för el fanns ju inte. Utedass förstås. Och jordkällare som öppnades med en lucka i köksgolvet.
En rejäl vedspis i köket och en kamin i ”kammarn” skötte värmen. Undrar hur mycket ved det kunde gå åt en vinter. Naturligvis högg de veden själva. Vet ni hur många gånger man hanterat det j-a vedträt innan det ligger i spisen?
Tre kor och nån gris fanns det. Ibland någon häst. Men det var svårt med foder på vintern åt de stora djuren.
Farmor o farfar levde av naturen. Han jagade älg och fiskade samt jobbade i skogen ibland. Det odlade rovor och grönsaker. Blåbär, lingon och hjortron plockades i mängder såklart. Möjligheten att odla var mycket begränsad på grund av fjällklimatet. Spannmål nästan omöjligt.
De hade det ändå bra!
Barnen gick i skola 8 km hemifrån. Bodde på skolhemmet i veckorna och gick hem på helgerna. Minns pappa berättat att de brukade stanna och sparka mot träd för att hålla värmen…
Ja det finns mycket intressant att berätta från den tiden.
Storyn om mamma som fick stryk av läraren för att hon höll för hårt i pennan …  ja vissa saker var verkligen inte bättre förr.

Idag

Ja här sitter man och chattar, bloggar, mailar med sina vänner. Funderar på hur det ska gå i Lets Dance ikväll, Melodifestivalen i morgon…
 Undrar hur många strömslukande enheter jag har igång just nu!?

004Jag har iaf köpt Kravmärkt närproducerad mjölk!

och jag ska fixa mig ett litet hönshus 🙂

Svårt det där att veta vad man egentligen borde äta. För miljön, vad är mest optimalt? Importerade besprutade grönsaker? Massproducerade bedrövligt hanterade (men svenska) kycklingar? Hänsynslöst uppfödda fläskfiléer? Tvångsmatad gåslever? Anabolstinna entrecoter?

Vad finns liksom kvar? svenska morötter och potatis… nåt övervintrat äpple och lite frysta bär… Ja med en saftig lammstek, lite vitlök och ett gott vin så! Fredagkvällen är räddad 😀

Efterlyser tips på BRA MAT! Är det KRAV-märkt som gäller? Såg att Bregott finns i Krav-märkt nu. Men OSTAR då?!

Förresten finns det Kravmärkt hundmat?